Pomôžte si pri zápaloch prirodzene – ktoré potraviny zaradiť do jedálnička?

Zápal v tele nie je váš nepriateľ, je to prirodzená reakcia vášho tela na to, čo sa v ňom deje. Nie len na jeseň, ale počas celého roka prekonáme množstvo zápalov. Telo vtedy zintenzívni prietok krvi a dodáva biele krvinky. Ako pomôcť telu prekonať zápal rýchlejšie prirodzenou cestou? Je veľa potravín, ktoré majú protizápalové účinky a toto sú niektoré z nich.

Pomôžte si pri zápaloch prirodzene – ktoré potraviny zaradiť do jedálnička? (Foto: unsplash.com)

Protizápalová strava

Pri zápaloch je najlepšie zaradiť do jedálnička množstvo rôznych druhov bobuľového ovocia. Je to hlavne hrozno, čučoriedky a lesné plody s výnimkou jahôd. Toto ovocie vám dodá nie len množstvo vitamínov, ale aj látok bojujúcich proti zápalom.

Množstvo esenciálnych mastných kyselín a vitamínu E obsahujú orechy. Vlašské orechy, mandle, lieskové aj kešu orechy. Zo semienok plných zdravých tukov sa zamerajte na ľanové a chia semienka. Potraviny, ktoré sú tiež známe vďaka vysokému obsahu tukov sú ryby. Omega-3 majú skvelé protizápalové účinky v tele a posilňujú jeho obranyschopnosť. Sú preto vhodné aj ako prevencia.

Niektoré druhy zeleniny majú tiež vplyv na vývoj a dĺžku zápalu v tele. Obľúbené avokádo má v sebe množstvo horčíka, vlákniny a draslíka. Zlúčeniny typické pre avokádo znižujú zápal v kožných bunkách. Aj brokolica je mimoriadne výživná a jej konzumácia sa spája s protizápalovými účinkami, vďaka obsahu antioxidantov.