Jeseň je tu a s ňou aj chutné recepty z tekvice!

K jesennému počasiu neodmysliteľne patria farebné listy, sychravé počasie, horúci čaj a tekvice! A nie len tie vyrezávané na Haloweena, ale aj tie, na ktorých si môžete pochutiť. Existuje množstvo veľmi chutných receptov, na ktoré toho nepotrebujete veľa vecí a navodia vám tú správnu jesennú atmosféru!

Jeseň je tu a s ňou aj chutné recepty z tekvice!
Jeseň je tu a s ňou aj chutné recepty z tekvice! (Foto: pixabay.com)

Klasická tekvicová polievka

Práve tekvicová polievka je ten najjednoduchší a najchutnejší recept z tekvice. A práve vďaka tomuto receptu si ľudia tekvicu obľúbili. Na polievku potrebujete: 800 g tekvice, cibuľa, 4 PL olivového oleja, 1 KL masla, 1,5 l zeleninového vývaru, 200 ml smotany, soľ, korenie a trochu tekvicového oleja.

Najprv orestujete v hrnci cibuľu, pridáte nakrájanú tekvicu, ktorú potom 5 minút znovu orestujete. Zalejte ju vývarom tak, aby bol nad tekvicou. Osolíte, pridáte korenie, necháte variť, pokým nebude tekvica mäkká. Potom polievku rozmixujete, nalejete smotanu a prevaríte. A hotovo, polievku môžete podávať.

Zapekaná tekvica

Ďalší zo zdravých a zároveň jednoduchých receptov z tekvice. Nepotrebujete naň veľa, okrem tekvice budete potrebovať soľ, 200 g hladkej múky, 3 vajcia, 2 dl mlieka, 1 PL oleja, strúhaný syr a kyslú smotanu. 

Umytú tekvicu pokrájate na plátky, osolíte a okoreníte. Múku vyšľaháte s vajciami, mliekom, olejom a soľou. Do pripraveného cesta namočíte tekvicu a poukladáte na plech, posypete ju strúhaným syrom, zalejete smotanou a zapečiete.

Hokkaido nátierka

Aj z tekvice sa dajú pripraviť chutné a zároveň svieže jesenné raňajky. Hlavne ak máte celkovo radi na raňajky nátierky. Budete potrebovať menšiu tekvicu, 1 cesnak, 2 PL Ramy, olivový olej, soľ, drvený tymián, korenie, balzamikový ocot, petržlenovú vňať a tekvicové jadierka. 

Tekvicu umyjete, nakrájate na kocky a uložíte osolenú, okorenenú a pokvapkanú olejom do misky, v ktorej ju necháte odstáť. Potom rozložíte tekvicu na plech, pridáte cesnak, pokvapkáte olejom, osolíte a posypete tymianom. Pečte na 200 stupňoch 15 minút. Upečenú a vychladnutú tekvicu potom dajte do misky s rozpučeným cesnakom, Ramu a všetko rozpučíte pučítkom na zemiaky. Potom už len dochutíte octom, soľou, korením a petržlenovou vňaťou.